Cursus COACHEN met je hond, samenwerken en reflecteren.

De cursus coachen met je hond is een investering in jezelf.
Als mens, als trainer, als toekomstige coach. 
Samenwerken met je hond, reflecteren op eigen gedrag en op het gedrag van de hond. 
Opbouwen van zelfvertrouwen, waar ligt mijn kracht, wat heb ik nog te leren. 
Met respect voor mens en dier. 

De bijvangst is een goed getrainde hond. 

Coachen met je hond.


Samenwerken en reflecteren.

Samenwerken staat en valt met goed communiceren. Goed communiceren is best moeilijk.
Hoe communiceer je dan met een hond? Dat gaat op verschillende manieren.
In de eerste plaats is het leren van de lichaamstaal van de hond en het juist interpreteren van de lichaamstaal cruciaal.
Dan is er nog je eigen lichaamstaal. Onze lichaamstaal gebruiken we negen van de tien keer onbewust.
Mensen zenden geregeld dubbele lichaamssignalen uit.
Mensen zeggen het één en drukken met de intonatie óf met de lichaamstaal iets anders uit.

Dat is heel lastig en verwarrend communiceren. Of dat nu met een hond (dier) is of met een mens. Eigenlijk communiceert een hond vrij simpel, er zit nooit een dubbele bodem in.
Een hond is altijd eerlijk in zijn communicatie, een hond kan niet doen alsof, of valsspelen.

Wat het communiceren met een hond wél lastig maakt is dat een hond op bepaalde vlakken anders leert dan een mens, en dan heb ik het met name over generaliseren.

Een voorbeeld: Een kind leert op school dat 2 + 2 = 4. Zodra het kind op het speelplein speelt, weet het nog steeds dat 2 + 2 = 4. Wanneer het kind aan het einde van de dag naar huis gaat en thuis komt dan weet het kind ook thuis nog dat 2 + 2 = 4.
In diverse omgevingen (CONTEXTEN) kan een mens, wat hij 1 x heeft aangeleerd, toepassen. Toepassen op verschillende situaties.

Een hond leert anders, een hond leert CONTEXT AFHANKELIJK.
Terug naar het voorbeeld: een hond leert op school dat 2 + 2 = 4, zodra de hond op het schoolplein is moet hij dat OPNIEUW leren. Zodra de hond thuis is moet de hond OPNIEUW leren dat 2 + 2 = 4.
Het is wel zo dat hoe vaker de hond hetzelfde trucje heeft geleerd in verschillende contexten, hoe sneller hij het trucje aanleert.

Toch blijft het bovenstaande voor mensen lastig, vaak hoor ik als instructeur dan, “Ja maar, hij kan het wel, thuis doet hij het ook!” Tja, dat is thuis, een geheel andere context.

 

Door het context afhankelijk leren is een hond trainen een arbeidsintensieve en tijdrovende klus. Het gaat niet zomaar. Daar moet veel tijd en energie in gestoken worden. Alleen maar een uurtje of twee uurtjes op een hondenschool trainen, daar ben je er niet mee.
Er zal ook thuis, en in de omgeving getraind moeten worden.

Hiermee wordt tegelijkertijd aangegeven dat dit een cursus is waarvan wij commitment verwachten van de cursist.
Daar wordt een contract voor opgesteld wat ondertekent wordt.

Het is een cursus waarbij u ook thuis aan de gang moet samen met uw hond, er is huiswerk, en ja, dat is ook leuk om te doen. Belangrijk is om te realiseren dat u hier vóóraf tijd voor in plant. Om stof door te nemen, om video’s te bekijken, om daadwerkelijk met uw hond aan het werk te gaan en te gaan trainen.

Terug naar het communiceren, naast lichaamstaal van zowel de hond als uzelf, wordt er ook gewerkt met meerdere trainingssystemen. Onder andere met een clicker. Werken met een clicker vergt vaardigheden van u, een hond begrijpt deze heel snel, het is de mens die veel moet leren. U leert op een hoog niveau te clickeren, waardoor u in de toekomst ook zelfstandig oefeningen aan kunt leren. Daarmee brengen we kennis over op u. U leert niet domweg een paar trucjes aan met uw hond. U leert hoe u een hond iets kunt leren. Dat heeft veel meer waarde.

 

Wilt u begrijpen hoe uw hond leert dan zult u de leerprincipes onder de knie moeten krijgen. Ook dat is geen eenvoudige stof en hier zit echt huiswerk in. Dit is psychologie uit de stroming van het Behaviorisme. Waarschijnlijk heeft u wel eens gehoord van Pavlov en Skinner, twee belangrijke grondleggers van het Behaviorisme. Pavlov met de Klassieke conditionering en Skinner met de Operante conditionering.
U krijgt hierin les, huiswerk en ondersteuning.   

 

Met bovenstaande vaardigheden ben je er nóg niet, wat minstens zo belangrijk is, is hoé je een oefening opbouwt. Ooit heeft u leren lezen en schrijven, dat begon ook niet direct met de Dikke van Dale. Leren lezen en schrijven heeft u geleerd in hele kleine stapjes. En zo werkt dat ook met een hond trainen. Opbouwen in hele kleine stapjes. Belangrijk is dan om te weten wélke stappen je moet zetten en in welke volgorde. Dat alles gaat u ook leren.

Alle bovenstaande onderdelen op een rijtje:

  • Lichaamstaal leren “lezen”
  • Leren met je eigen lichaam te communiceren
  • Leerprincipes
  • Trainingsmethode met de clicker werken
  • Hoe maak je een goede verantwoorde trainingsopbouw in een schema
  • Huiswerk: lezen en video’s bekijken
  • Huiswerk: thuis en elders trainen met je hond

Durft u deze uitdaging aan? Wordt u een goede zelfstandige bevlogen hondentrainer?

Wat gaat de hond leren?

 

De hond gaat mee in de flow van uw leerproces. De hond is uw leermateriaal, daar gaat u mee oefenen. Samen werkt u op, samen wordt u een heel sterk team. Met begrip en respect voor elkaar. Met inzicht en intensieve training is in de periode van 4 maanden heel veel mogelijk. Uiteraard hangt de uitkomst af van hoeveel tijd en energie u erin steekt. Wat je zaait, dat oogst je. U wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk eruit te halen wat erin zit. En dat kan heel veel zijn. Vele malen meer dan dat de meeste mensen beseffen. Mits je maar de juiste kennis toepast en de juiste methodiek.

Appèl.
Appèl is voor de training van een hond als de grammatica voor de taal. Appèl is de fundering. Hoe beter de fundering, hoe beter en sterker je kunt opbouwen.

Appèl hoeft niet saai te zijn, wat veel mensen denken, het kan ook flitsend en snel.
De oefeningen die onder appèl vallen zijn:
VOLGEN (netjes en vlot meelopen met een slappen lijn)
ZIT, STAAN, AF, BLIJF, WACHT, VOET, PLAATS, OP.

Uiteraard moeten deze oefeningen gegeneraliseerd worden, dus niet een kunstje voor de hondenschool, maar gewoon overal, daar waar u gaat.

REFLECTEREN, SPIEGELEN

Reflecteren en/of spiegelen met de hond. Dit is wellicht één van de mooiste eigenschappen van een hond. De hond reageert altijd op een mens, soms spiegelend, soms juist een tegenovergestelde reactie. De hond werkt als een metafoor. De hond laat gedrag uitvergroot zien, mits je er oog voor hebt en geleerd hebt dit te zien. Hier gaan we mee aan het werk. Gewoon met je eigen hond. Een reis van verwondering wat een hond u allemaal kan laten zien.

 

Bijzondere oefeningen

Naast het appèl en het spiegelen kunt u kiezen uit 2 van de onderstaande oefeningen die u uw hond aan kunt leren. Het is raadzaam om na te gaan wat een praktische, behulpzame oefening voor u is. Wellicht in overleg met de instructeur. Houd er rekening mee dat 1 oefening kan bestaan uit vele kleine onderdelen, die allemaal stuk voor stuk aangeleerd moeten worden.

  

Keuze uit de volgende oefeningen.

  1. Apporteren: pak en geef
    2. Trekken: hond moet aan een voorwerp trekken (touwtje, rits, lade, deur, etc.)
    3. Duwen: hond duwt met de neus (been, deur, lade, lichtknop, etc.)
    4. Geur detecteren: er wordt getraind met de walnoot geur.
    5. Tussen, links, rechts: de hond loopt tussen de benen van de geleider en volgt deze. De geleider kan de hond commanderen (gesproken commando) op links, rechts en tussen. En kan in alle 3 posities volgen, deze kunnen snel afwisselend achter elkaar getoond worden.
    6. High five geven
    7. Mooi zitten
    8. Schaam je
    9. Plat
    10. Onder

Er zijn nog vele oefeningen meer, heeft u zelf een oefening in gedachten dan kunt u dit aangeven, als het een realistische oefening is dan kan dit opgenomen worden in uw trainingsschema.

 DATA CURSUS :       Deze volgt binnenkort

Voor wie en wat is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is voor een ieder die serieus een hond wil (leren) trainen.
Wat wij belangrijk vinden is dat ú de kennis in huis heeft om úw hond te trainen, zodat dit een proces is wat niet ophoudt te bestaan bij de hondenschool.
Iedereen kan instromen, mits u een sociaalvaardige hond hebt.
Een hond met probleemgedrag zoals agressie naar mens of dier kan niet toegelaten worden.
Het is de insteek van de cursus dat u uw hond ook in kan zetten voor uw gezin of voor uw werk (spiegelen, reflecteren met uw hond). De cursus is een goede opbouw voor een huishond plus.

Buiten dat de hond heel goed onder appèl moet komen te staan, en onvoorwaardelijk moet luisteren is het super fijn om een hond in te zetten. Uiteraard moet de baas te allen tijde het dierwelzijn bewaken en hier goed oog voor hebben.

 

De trainingsfaciliteiten.

De kapschuur is een grote overdekte ruimte, hier wordt getraind. Bijna geen last van weersinvloeden, met een goede vlakke ondergrond. 

Met alle trainingsattributen die nodig zijn voor de training. 
In de kapschuur is ook de kantine gesitueerd. In de kantine worden de theorielessen gegeven. In de kantine zijn er twee toiletten.

AAI Professional Animal Assisted Intervention

Greetje Veneboer is een geaccrediteerd lid van het AAI, Dier-ondersteunde interventie/Animal-Assisted intervention.

 Wat is het AAI?

Het AAI-kwaliteitsregister (AKR) geeft op transparante wijze een overzicht van gekwalificeerde aanbieders en opleidingen op het gebied van dier ondersteunde interventies. Vrijwilligers, handlers en professionals, die een passende opleiding hebben gevolgd om op een verantwoorde wijze dieren te kunnen inzetten, staan in het register. De opleidingen en cursussen die in het register staan, zijn langs de meetlat van de ISAAT/ESAAT kwaliteitsrichtlijnen gelegd en daarmee erkend als kwalitatief goede opleiding voor het gaan werken met dieren.

Wat betekend AAI Professional?

‍Afhankelijk van de genoten opleiding en ervaring hanteert het AKR drie levels om dit herkenbaar te maken voor derden. De competenties om de status AAI Professional te behalen bestaat uit gespecialiseerde discipline specifieke kennis, vaardigheden en attitude vereist van bevoegde mens-dierteams die dier-ondersteunde therapie, coaching (individueel of team) of educatie bieden en in deze professionele hoedanigheid werken als gediplomeerd/erkende beroepsbeoefenaar inde gezondheidszorg, het bedrijfsleven of sociale dienstverlening. Bevoegde gediplomeerde/erkende professionele aanbieders van AAI dienen aan te kunnen tonen over de kerncompetenties en de gevorderde competenties zoals hierboven beschreven te beschikken, aangevuld met specialistisch competenties.

Wat houdt dit in?

‍Het betekend dat wij de hoogst genoten form van professionele hulp kunnen bieden op het gebied van werken met honden in samenwerking met mensen.

Wil je meer weten?

‍De criteria voor alle drie levels zijn uitgebreid beschreven in de basisdocumenten level en opleiding Hond en paard. Voor meer informatie kan je hun website bezoeken https://aairegister.nl/aai-professionals/

Certificaat cursus Samenwerken en reflecteren met je hond

Wanneer u de gehele cursus doorlopen hebt en het examen behaald is, krijgt u een Certificaat

Het Certificaat geeft weer op welk niveau u met uw hond kunt samenwerken.
U kent de leerprincipes
U kent de clickertraining en de werking ervan.
De clickertraining kunt u goed toepassen.   
Training technisch weet u hoe u een oefening op moet bouwen.
Dat u uw hond goed kunt lezen (herkennen van signalen).

Reflecteren, spiegelen: U kunt uw hond inzetten binnen uw eigen cirkel, gezin, gezinshuis, etc.

Kortom het certificaat staat voor een goed opgevoede huishond(plus) met een geleider die de kennis en vaardigheden heeft om een hond goed te trainen, in training te onderhouden, in te zetten en het dierwelzijn te bewaken.  

Algemene voorwaarden

Lessen:

In totaal 11 lessen, waarvan 1 les 3 uur, de eerste les, ZONDER HOND.
De andere lessen duren 2 uur, waarvan gemiddeld ½ uur- 1 uur theorie, het andere uur of anderhalf uur praktijk. Maximaal 6 deelnemers.
Er wordt tijdens de cursus NIET gewisseld van geleider (Geleider = degene die met de hond de training volgt).
Er is 1 geleider die met de hond komt, geen partners en/of kinderen.
Indien u een les mist dan is dat heel vervelend, de les kan niet ingehaald worden.
Indien de instructeur een les af moet zeggen dan wordt deze wel ingehaald op een nader af te spreken tijdstip.

Financiën:
De cursus kost € 1.750,- de kosten worden vooraf voldaan, minimaal 1 week voordat de cursus start.
Na aanmelding per mail ontvangt u een factuur.

Koffie, thee, fris zijn inbegrepen.

Bij het eerder stoppen van de cursus volgt er geen restitutie van lesgeld.

Criteria voor de hond:
De hond moet minimaal 12 weken oud zijn.

De hond mag geen agressie problemen hebben naar andere honden en/of mensen.

De hond moet gezond zijn.

Huishoudelijk:

De hond is van te voren goed uitgelaten, indien uw hond toch zijn behoefte doet, dan ruimt u dit zelf op, de ontlasting moet dan in de grijze container met het blauwe deksel worden gedeponeerd.

Zorg ervoor dat uw hond niet overmatig blaft, tijdens de theorie mag de hond mee naar binnen, mits deze de lessen niet verstoord.

Voor vragen of opgave kunt u mailen naar: glveneboer@gmail.com

Met vriendelijke groet, Greetje Veneboer

CURSUS COACHEN SAMENWERKEN En REFLECTEREN Met Je Hond
PDF – 1,0 MB 410 downloads