Certificaat Autisme Assistentiehond


U heeft met goed gevolg zowel het certificaat basis en het certificaat vervolg behaald. Inmiddels heeft de hond de medische keuring doorlopen, hieruit volgen geen belemmeringen om het laatste deel van de opleiding af te ronden.

 

Certificaat Autisme Assistentiehond: U leert nu een boek te lezen/schrijven.

De hond is nu minimaal 1 jaar oud, u bent al aardig een team. De hond is al door veel fases heen gegaan en wordt nu stabieler en kan training technisch meer aan.
Alle oefeningen en trucjes die u heeft aangeleerd moeten nu één geheel gaan vormen, het moeten vaardigheden worden die schijnbaar zonder moeite uitgevoerd worden. Het wordt dagelijkse kost.
In deze lessen wordt er op een steeds hoger niveau getraind en is de training geavanceerder. De oefeningen worden steeds complexer en de hond met steeds zelfstandiger leren te werken.
Alles wordt op een eerlijke en vriendelijke manier aangeleerd, zodat de hond met gemak en zelfvertrouwen zijn werk kan doen en u er optimaal uit kunt halen wat er in zit.
Dit vergt ook het nodige van u. Leven met een assistentiehond vergt een andere levensstijl dan u daarvoor waarschijnlijk gewend bent. Onderschat dat niet, dat kost ook tijd en energie.
Het goed generaliseren van alle oefeningen is een tijdrovende klus die u niet mag onderschatten.
Realiseert u zich ook dat oefeningen steeds herhaald moeten worden, anders vervaagd de vaardigheid. Vergelijk het met fietsen, u verleert fietsen echt niet snel, maar de behendigheid en de snelheid van fietsen neemt wel af als u dit niet geregeld oefent.

Na de 8e les wordt u geacht volledig te kunnen functioneren als een team.
Dan heeft u ongeveer 1,5 jaar getraind met uw hond.
Het examen wordt op de honden school én in uw thuissituatie afgenomen.
U doet dus 2x examen voordat u volledig gecertificeerd wordt.
Na het thuisexamen krijgt u een dekje én pasje van stichting HERO.

 

Vaardigheden die beheerst moeten worden:

Algemeen:
- Geconcentreerd te functioneren, zonder zich te laten afleiden door mensen, dieren of dingen, plotselinge geluiden, optische verschijnselen (langsrazend verkeer, open klappende paraplu's, plotselinge muziek, e.d.) en aantrekkelijke dan wel afstotende geuren.
- Te volgen zonder te snuffelen, van de grond te (vr)eten, te markeren, te urineren, of te defecteren. Rustig te volgen bij grote drukte en in mensenmenigten;
- Schot- en vuurwerkvast te zijn en niet overmatig bang te zijn voor onweer;
Algemeen appel: Netjes meelopen met een slappe lijn; zit, zit en wacht, hier; af en blijf; staan, naast.
Apporteren, duwen, trekken, spelen met een speeltje.
Specifieke vaardigheden:
Waarschuwen bij stress/dissociëren : de hond duwt met zijn neus tegen het been wanneer deze stress ruikt/ervaart bij de eigenaar.  blaffen of opspringen.
Stoppen van repeterende handelingen: kan door duwen met neus, opspringen, blaffen, etc.
Kalmeren: De hond ligt tegen de geleider aan; geeft indien gewenst druk op het lichaam;  doet zijn kop op de schoot; duwt met zijn neus tegen de handen.
Blokken bij stress: blokken door voor de cliënt te gaan staan.
Wakker maken bij een nachtmerrie: hond op geur zetten (stress=adrenaline): - wakker maken dmv likken, duwen, dekbed wegtrekken, op bed springen.
Afleiden van aandacht: poot geven, high five, mooi zitten, schaam je, plat, etc.


Vaardigheden specifiek voor jonge kinderen:

Team wandeling: Met de hond in drukke omgevingen wandelen
Weglopen: Bij kinderen, wanneer een kind wil wegrennen, blokt de hond het kind door tegengewicht te geven. Dit kan alleen bij kinderen waarvoor de hond sterk genoeg is. De ouder of verzorger is geleider van de hond. Het kind heeft een tuigje/band met een lijn vast aan de hond. De hond heeft ook een tuig om.

Dag Tijd Datum
1 Vrijdag 09.00-12.00 uur 17-09-2021
2 Vrijdag 09.00-12.00 uur 24-09-2021
3 Vrijdag 09.00-12.00 uur 08-10-2021
4 Vrijdag 09.00-12.00 uur 29-10-2021
5 Vrijdag 09.00-12.00 uur 05-11-2021
6 Vrijdag 09.00-12.00 uur 19-11-2021
7 Vrijdag 09.00-12.00 uur 26-11-2021
8 Vrijdag 09.00-12.00 uur + examen 10-12-2021
9 Vrijdag 09.00-12.00 uur reserve 17-12-2021

Kosten van de opleiding

Kosten van de opleiding

PUP + Certificaat pup: € 3.500,-

De kosten voor een pup zijn € 2.000,- + de kosten voor de eerste 6-8 weken training zijn € 1.500,-
Daarbij zit inbegrepen de lessen van de puppycursus.

Certificaat Basis: € 3.000,-

Certificaat Vervolg + medische keuring: € 3.000,-

Certificaat Diabetes Assistentiehond: € 4.000,-

 

 

Medische keuring:

Wanneer de hond de leeftijd heeft van 1 jaar oud, dan volgt de medische keuring.
De medische keuring is de ECVO test (ogen), daarna de elle bogen (ED) en de heupen HD).
De Hunneheide laat de ECVO test doen in Drachten bij een gespecialiseerde dierenarts. De ED en HD foto’s worden genomen door Remco van ’t Hof van het dierenziekenhuis Assen. De foto’s worden dan doorgestuurd van Bernadette van Rijssen van de faculteit van Gent (België). Mevrouw van Rijssen stuurt dan weer de uitslag met de bijbehorende certificaten naar de Hunneheide.

 

LET OP! Indien u een pup van ons heeft gekocht en het tijdens de medische keuring mocht blijken dat de hond medisch NIET GOED gekeurd wordt, dan heeft u recht op een nieuwe pup of een andere hond van de Hunneheide. Indien u start met een nieuwe pup dan kunt u kosteloos het traject opnieuw doorlopen. Dit is een vorm van garantiestelling naar u als cliënt.
De Hunneheide fokt zo zorgvuldig mogelijk. Wat u zich wel moet realiseren dat honden nu eenmaal levende wezens zijn en dat hier risico’s aan kleven. Hoe zorgvuldig we ook zijn, je kan nooit in een hond kijken.